Doplata na kredit

Bez autora
Jun 30 2011

Svi klijenti koji do četvrtka nisu stigli da potpišu ugovore sa bankama, moraće da ispoštuju nove uslove koje je propisala Narodna banka Srbije. To znači da će biti u obavezi, ukoliko su podneli zahtev za gotovinski ili potrošački zajam, da uplate trećinu vrednosti pozajmice, a za stambeni, ako nije subvencionisani, još deset odsto učešća. Najviše se brinu građani kojima je stambeni zajam u proceduri, koja je, inače, vrlo komplikovana. Kada dođe do potpisivanja ugovora, moraće da doplate još deset odsto učešća ili da stave neku drugu vredniju nekretninu, kako bi se ispoštovao propisani odnos 20 prema 80 odsto. Novih pratećih troškova neće biti, kao ni dodatnog osiguranja kod Nacionalne koorporacije. Inače, kod banaka bi procedura za obradu kreditnog zahteva trebalo da traje najduže nedelju dana, a celokupna proces odobravanja sa upisom hipoteke oko tri nedelje. Proces obrade zahteva za osiguranje kredita u Nacionalnoj korporaciji u proseku traje jedan radni dan, odnosno svi zahtevi pristigli do 15 časova obrađeni su do kraja istog dana, naravno pod uslovom da je banka dostavila kompletnu dokumentaciju koja je definisana procedurom.

Doplata na kreditSvi klijenti koji do četvrtka nisu stigli da potpišu ugovore sa bankama, moraće da ispoštuju nove uslove koje je propisala Narodna banka Srbije.

To znači da će biti u obavezi, ukoliko su podneli zahtev za gotovinski ili potrošački zajam, da uplate trećinu vrednosti pozajmice, a za stambeni, ako nije subvencionisani, još deset odsto učešća.

Najviše se brinu građani kojima je stambeni zajam u proceduri, koja je, inače, vrlo komplikovana. Kako bankari objašnjavaju, kada dođe do potpisivanja ugovora, moraće da doplate još deset odsto učešća ili da stave neku drugu vredniju nekretninu, kako bi se ispoštovao propisani odnos 20 prema 80 odsto. Novih pratećih troškova neće biti, kao ni dodatnog osiguranja kod Nacionalne koorporacije.

Inače, kod banaka bi procedura za obradu kreditnog zahteva trebalo da traje najduže nedelju dana, a celokupna proces odobravanja sa upisom hipoteke oko tri nedelje.

- Proces obrade zahteva za osiguranje kredita u Nacionalnoj korporaciji u proseku traje jedan radni dan, odnosno svi zahtevi pristigli do 15 časova obrađeni su do kraja istog dana, naravno pod uslovom da je banka dostavila kompletnu dokumentaciju koja je definisana procedurom - kažu u NKOSOK.

- U slučaju da govorimo o kreditima sa subvencijom, procedura osiguranja podrazumeva saradnju nekoliko institucija - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ili Ministarstvo odbrane, nadležni registar nepokretnosti, poslovna banka i Nacionalna korporacija, i u takvim okolnostima podrazumeva nešto dužu proceduru.

Keš za keš

- Za potrošačke zajmove vezane za evro potrebno je učešće od 30 odsto - kažu bankari.

- Što se tiče gotovinskih i pozajmica za refinansiranje u stranoj valuti, verovatno će neke banke, kao što su to radile i pre dve godine, depozit uzimati od odobrenog kredita, dok će neke striktno tražiti da sam klijent uplati 30 odsto depozita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik